# **COLORADO FENTANYL SUMMIT**

#### An Intensive Two-Day Training for Law Enforcement on Fentanyl Investigation and Prosecution

#### June 2-3, 2022 Denver Art Museum, Denver, CO

#### June 2, 2022

#### 8:00–9:00 Press Avail

- Denver Mayor Michael B. Hancock
- U.S. Attorney Cole Finegan
- DEA Special Agent in Charge Brian S. Besser
- Attorney General Phil Weiser
- Fentanyl Summit Co-Chair District Attorney John Kellner
- Fentanyl Summit Co-Chair District Attorney Brian Mason
- Colorado District Attorneys Council
- Chiefs of Police
- 8:30–9:00 Registration & Breakfast
- 9:00–9:30 Welcome & Introductions (30 minutes)

# 9:30–10:15 Update from DEA New Special Agent in Charge

History of the rise of fentanyl in America, how fentanyl is produced, background on, changes in the law, review latest trends in fentanyl trafficking and criminal drug networks, recent warnings on mass fentanyl poisonings, and DEA interdiction efforts (45 minutes)

- Presenter: Brian S. Besser, Special Agent in Charge, Denver Field Division, DEA
- **10:15–12:15 Rocky Mountain High Intensity Drug Trafficking Area Training** Statewide fentanyl seizures and overdoses, introduction and demo of OD Mapping System and latest in field testing (2 hours)
- Presenters: Provided by RMHIDTA

# 12:15–1:15 Coroner/Toxicologist | LUNCH DURING THIS TIME

Background on the deadliness of fentanyl, increases in deaths, the Cause of Overdose Deaths (1 hour)

Presenters: James Caruso, Denver Coroner

# 

**3:00–4:00** Current Charging for Overdose Deaths Federal Charging Statutes and Federal Case Law (30 minutes) State Charging Statutes and State caselaw (30 minutes)

# 4:30 – 7:00 Evening Networking Reception, Location TBD

June 3, 2022

8:00-8:30	Breakfast & Networking
8:30–10:30	Investigating Fentanyl Dealers
D	T3 investigations, Warrant Writing, Grand Jury (2 hours)
Presenters:	Front Range Task Force Speaker Commander Paul Jiminez, Denver Police Department
	Interdiction Stops: (45 minutes)
	Targeting Public Transportation, Mail and Parcel Service, Street/Highway
	Interdiction (30 minutes)
Presenters:	Matt Bowman, Colorado State Patrol
11:15–11:30	Break
11:30-12:30	Cell Phone Exploitation:
	Cellbrite/Nighthawk, Warrant Writing on Overdose Cases (1 hour)
Presenters:	Annemarie Braun, Adams County DA's Office
	Investigator Garrett Lord, 18 <sup>th</sup> Judicial District
12:30–1:30	Fentanyl's Chemical Properties   LUNCH DURING THIS TIME
	Discussion of Fentanyl's chemical makeup and potency, testing challenges, law
	enforcement considerations in handling evidence, potency, common weights, pure
Presenters:	vs. pills (1 hour) Greg LaBerge, Executive Director, Denver Crime Lab
	Del Hopkins
	Ella Kubicz, Unit Leader at Wyoming State Crime Lab
1:30–1:45	Break
1:45-3:45	Prosecuting State Fentanyl Cases
	Bond Arguments, Expert Opinions, Case Studies (2 hours)
Presenters:	Darcy Kofol, Chief Deputy DA, 18 <sup>th</sup> Judicial District Attorney's Office
3:45-4:00	Closing Remarks: (15 minutes)